Kalendarium för Svenska Fredskommittén i
Stockholm, Göteborg och Malmö

Aktiviteter under sommar och höst 2015 aviseras senare

 

Hösten 2010

Afghanistanveckan 4-9 oktober 2010 på ABF-huset i Stockholm.
Måndag 4/10 kl. 18:00
Afghansk musik, flyktingar berättar


Onsdag 6/10 kl. 18:30
Om krigets offer: Julian Assange, Pratap Chatterjee, Jesper Huor

Fredag 8/10 kl. 18:30
Afghansk filmpremiär för Jord och aska av Atiq Rahimi

Lördagen 9/10

Samling kl. 13:00 på Norra Bantorget Demonstration till Sergels Torg

Talare: Julian Assange/ Wikileaks, Maria-Pia Boëthius, Olof Buckard, Carsten Jensen, Thage G Peterson, Pierre Ström

DEMONSTRERA! Ta hem trupperna från Afghanistan! Öka biståndet!

 

 

 

Våren 2010

27 maj kl 18
Solidaritetshusets Café Götgatan 22A
Agneta Norberg, hemkommen från Översynskonferensen om ickespridningsavtalet i New York informerar om NPT-konferensens resultat.

5 juni
Medborgarplatsen i Stockholm
Manifestation för kärnvapennedrustning över hela världen

Global Nuclear Abolition Day

5 juni
på kvällen Cafékväll

4 Juli kl 12-14
Antiimperialistisk manifestation
Stortorget
Arrangör: Antiimperialistiska 4-julikommittén

29 maj klockan 11-14
Kungsportsplatsen, Göteborg.
Aktionsgruppen mot NATO har apellmöte och flygbladsutdelning.
Apellmöte även sista lördagen i juli och augusti på samma plats & samma tid.

6 juni kl 13
Plats: Björngårdsvillan
Pick-Nick och namninsamling för Budkaveln mot kärnvapen.
Arrangör:
FREDSAM, paraplyorganisation för Göteborgs fredsrörelse.

 

 

Kalendarium Göteborg 2009

26 september
Demonstration med anledning av att EU:s finans- och försvarsministrar gästar Göteborg. Tid: Gustav Adolfs Torg 12.00. Tåget går till Järntorget, mitt emot konferensanläggningen Eriksberg, där ministrarna möts. I Folkets hus arrangeras ett seminarium i två delar. 14.00 EU:s ekonomi 16. Sverige/EU/NATO. Arrangör: Nätverket mot EU.

28 september
Kvinnor i svart/ Seminarium ”Från krigskultur till fredskultur”
Tyst, stående demonstration, för att protestera mot krig & våld i samband med EU:s möten i staden. Kom svartklädd! Även flygbladsutdelning om seminariet ”Från krigskultur till fredskultur” klockan 18.30 i Folkets Hus, Järntorget. Här medverkar Gunnar Westberg, Läkare mot kärnvapen och IKFF.
Arrangör: Fredsam, paraplyorganisation för Göteborgs fredsorganisationer

9 oktober
Kulturnatta
Öppet Hus i Victoriahuset. Svenska Fredskommittén har Öppet hus och sprider info om arbetet för fred i rymden och mot NATO. Kom och ta en fika och passa på att titta på de nya upprustade lokalerna.

10 oktober
Cindy Sheehan från den amerikanska rörelsen mot kriget i Irak kommer till Göteborg. Plats: Dragonen, eftermiddag. Arrangör: Iraksolidaritet.

24 oktober FN-dagen
FN-dagen firas med flera arrangemang i staden. Pierre Schori kan du lyssna på i Allégården när Yrkesgrupperna för fred ordnar FN-möte.

Budkavlen för en kärnvapenfri värld
som startade i Haparanda den 15 november 2008 har nu kommit till Stockholms län. På www.budkavlen.se finns tiderna för länets kommuner under fliken Manifestationer. Budkavlen sprider sitt budskap
inför NPT-konferensen 2010.

 


Kalendarium Stockholm 2009

Afghanistanveckan i Stockholm

5-10 oktober, ABF-huset.
Ladda ner hela programmet.Konferens om NATO:s globala utbredning
17/10, Kata-salen, kl 9.30-16.00, ABF-huset Stockholm.
Med Jan Tamas, Tjeckien, Dave Webb, Storbritannien, Claudia Haydt, Berlin, Tyskland. Läs mer för hela programmet.
Länk till tidigare aktioner i samma tema.

 

Världsmarschen för fred och icke-våld startar i Nya Zeeland 2 oktober 2009 och avslutas i Anderna i Argentina 2 januari 2010. Deltagarna besöker Stockholm 29-30 oktober.

www.theworldmarch.org

Samordnare i Sverige är Mabel Cruz.

 

Internationell konferens om kärnvapennedrustning
6-8 november 2009, ABF-huset i Stockholm, Z-salen
Konferensen utgör en arena för civilorganisationer, politiker och experter inför 2010 års översynskonferens om ickespridning av kärnvapen (NPT).
Arr. Svenska Nätverket för kärnvapennedrustning.
info@nucleardisarmament.se

Våren 2009

1/4 Möte kl 18 - 20 Solidaritetshuset, stora salen. Tema: ”NATO firar 60 årsjubileum - kommer Sverige att smyganslutas?” Gun-Britt Mäkitalo från Kvinnor för Fred i Kiruna kommer att tala om hur Sverige hyr ut sin mark i Norrland för NATO- övningar. Hon kommer även att prata om den stora NATO-övning som i sommar genomförs i Bottenviken. Hon kommer också att berätta om de protester som planeras inför denna övning. På mötet medverkar även Al Burke, som tillsammans med Jan Öberg är initiativtagare till projektet: Stoppa smyganslutningen till NATO. Mötet leds av Agneta Norberg . Detta möte arrangeras tillsammans av Stockholms Fredskommitté, Kvinnor för Fred och Svenska Kvinnors Vänsterförbund.

4/4 kl 12.00-14.00 på Medborgarplatsen.
Aktionsgruppen mot NATO har appellmöte.

15/4 Årsmöte för Stockholms Fredskommitté i Solidaritetshusets stora sal kl. 18 -20. Efter årsmötesförhandlingarna pratar vi om de planerade protesterna mot NATO:s övningar i sommar i Norrlands inland och i Bottenviken.

Ni tar er till Solidaritetshuset med buss 2 från Slussen till ändhållplatsen.  

Gå in på www.space4peace.org för de senaste nyheter från Keep Space for Peace och Bruce Gagnon samt för att ta del av en rapport av Agneta Norberg angående Bruce besök i Norden förra året.

 

Glimtar från Europeiska Socialforum i Malmö

Bekämpa den smygande militariseringen av olika sektorer i samhället. Stöd kampen mot amerikanska baser i Tjeckien och samlas för ett fredligt och solidariskt Europa i samband med NATO:s firande av sin egen 60-årsdag. Det var några av de förslag som diskuterades under European Social forum (EFS) i Malmö den 15-19 september.

Svenska Fredskommittén deltog med 130 andra organisationer i EFS i mitten av september. ”Gör ett annat Europa möjligt. Öst och väst -tillsammans bygger vi allianser för kamp och alternativ” var rubriken på forumet och gemensam nämnare för de över 1000 programpunkter som arrangerades. Tio teman berörde konkreta områden som hållbar utveckling, fackligt samarbete, gemensam välfärd, solidaritet och antirasism. Temat ”Bygg ett Europa för en värld med rättvisa, fred och solidaritet mot krig, militarism och ockupation” samlade intresserade unga och gamla från många olika europeiska länder.

Svenska Fredskommittén arrangerade en workshop om det amerikanska missilförsvaret, en högaktuell fråga som samlade ett förtiotal intresserade i Ungdomens hus, där de radikala, aktionsinriktade fredsorganisationerna hade sitt tillhåll. Workshopen leddes av Bruce Gagnon, amerikansk fredsaktivist och grundare av nätverket Global Network Against Nuclear Power and Weapons in Space. Inbjuden var också Jan Tamas från den tjeckiska organisationen ”No bases”.

 

”75 % av vapnen som användes vid invasionen av Irak styrdes med hjälp av data från satelliter. Makten över rymden är makten över världen. Vi måste skapa en positiv vision tillsammans med andra sociala rörelser som tar fasta på omställning av den globala krigsindustrin för att ge resurser till klimatfrågan”

Bruce Gagnon, Global Network, USA

 

-70 procent av tjeckerna är emot utländska baser i landet, men regeringen lyssnar inte på oss. Skicka brev till er tjeckiska ambassad och försök påverka EU:s politik. Den planerade basen i mitt land är en europeisk fråga!

Jan Tamas, No bases, Tjeckien

 

-Jag hoppas att vi kan fortsätta att utbyta information och se om det är möjligt att ha samordnade aktioner, exempelvis i samband med NATO:s 60-årsfirande nästa år. Kan vi sätta press på EU-parlamentet att ta ett uttalande mot missilsförsvaret är det viktigt. Vi kan också besöka varandra och ordna talarturneér, internationell solidaritet är jätteviktigt!

Sophie Bolt, Campain for Nuclear Disarmament, England, t.h och Mell Harrisson.

 

 

-Seminariet om rustningen i rymden var intressant, jag har aldrig hört talas om detta nätverk. Jag tycker det är bra att koppla missilförvaret och rustningskostnaderna till miljö- och utveckling. Det är ineffektivt att bara bedriva kampanjer emot en sak. Det är också viktigt att erbjuda företag som vill verka i rymden alternativa, civila inriktningar. Det finns faktiskt tankar om banker i rymden. Man kan inte stoppa utvecklingen, men ändra dess inriktning.

Paddy Leckie, Skottland

 

 

-Vi har ordnat cykelmarscher i södra Tyskland mot planerna på baser i Tjeckien och Polen. Vår grupp bildades inför kriget i Irak. Sedan dess har vi tagit ställning i olika aktuella fredspolitiska frågor, inte minst i frågan om social fred. Med det menar vi växelverkan mellan social nedrustning och militär upprustning.

Bernd Reissman, Aktionsgruppen Fred Dresden, Tyskland

 

-Vi måste fokusera på att Star Wars ännu inte är en del av NATO, utan ett amerikanskt projekt. Vi måste påverka våra regeringar att rösta emot att missilförsvaret integreras i NATO!

Alexander Harang, Norwegean Peace Association, Norge

 

Vill du hjälpa protesterna mot missilförsvaret i Tjeckien? Skriv under uppropet på nonviolence.cz!

För mer information: www.nobases.eu

 

Bli med på fredscykling mot atomvapen 2007/2008
Bike for Peace, Norge
Kontaktperson Tore Naerland e-mail